Om een reactie te kunnen plaatsen moet u beschikken over een (Google-)account. Deze is gratis en gemakkelijk zelf aan te maken.

vrijdag 23 oktober 2009

Dieet

Vandaag ontving ik een email van onze coach Tomas met belangrijke richtlijnen voor een aangepast dieet in de laatste week voor de marathon. Het komt nu toch wel heel dichtbij!
Ik citeer:
"Van ma. 26 okt tot en met woe. 28 okt :

Drie dagen koolhydraat-arm eten!

voorbeeld ontbijt: yoghurt met fruit, zuivel, kaas, vlees en eieren (niet teveel eigeel), beetje toast, maar weinig brood
Dranken : koffie , 1 glas vers fruitsap of thee

voorbeeld middagmaal keuze uit:
verse soep / veel groenten / sla + tomaten / vis / vlees of gevogelte maar weinig aardappelen, graanproducten of pasta.

namiddag : wat fruit als tussendoor, of kleine porties noten
avondmaal : zelfde keuze als middagmaal.

drink deze dagen 2 brikjes Fortimel (nutricia) per dag liefst telkens 2 uur na de maaltijd.

Eet voldoende, verspreid over de ganse dag, je mag geen honger hebben!!
Tijdens deze week zul je waarschijnlijk minder energie hebben om de dagen door te komen (door het tekort aan suikers), zorg in geen geval dat dit je werk of je dagdagelijkse leven beïnvloedt!
Voel zelf hoever je kan gaan met dit dieet, maar forceer niets.
Hoe minder koolhydraten je eet tijdens deze dagen, des te sterker de "loading" ervan zal zijn vanaf de donderdag. Maar voel je zeker niet schuldig indien je toch koolhydraten eet deze dagen, het belangrijkste effect wordt vanaf de donderdag verkregen (de 'stapeling' van KH).

Van don. 29 okt tot en met zat. 31 okt :

Opgelet :
Op deze dagen moet er een totale reserve van 2700 kcalorieën worden opgeslagen (900kcal extra per dag)

Eet meerdere malen daags maar in kleine hoeveelheden en met veel drinken tussenin : water / koffie/ thee / fruitsappen / isotone dranken (bv. isostar / aquarius)
brood met honing / bananen / rozijnen en abrikozen / pasta's / aardappelen / graanproducten / pannenkoeken / ontbijtgranen / peperkoek / speculoos / energy bars / enz...

Op vrijdag en zaterdag (enkel die dagen!) 2x per dag 1 brikje Nutridrink (multifibre) drinken tussendoor.
Het is heel belangrijk meerdere malen daags in kleine hoeveelheden te eten (om maag en darmen niet te overbelasten) en veel water te drinken (ook koffie, fruitsap, thee en isotone dranken).
Zorg ook dat je op de dag zelf en ter plaatse voldoende voeding en drank bij hebt.
Opgelet : De laatste maaltijd op de dag voor de marathon mag geen rauwe groenten of onoplosbare vezels bevatten (dus geen volkoren producten, fruitschillen en groenten) en de maaltijd moet vetarm zijn.

Laatste maaltijd ongeveer 2 à 3 uur voor de start. Eet niet teveel: enkel banaan, brood, honing, confituur, koffie (niet teveel!) of thee en wat isotone drank.
Eet niets wat je niet gewoon bent te eten/drinken!

Drink water tot een half uur voor de start . Hou een klein flesje bij u met wat water om voor de start nog een paar slokjes te nemen.
"
Je lichaam laten uithongeren op gebied van koolhydraten (KH) waardoor het in een overlevingsdrang daarna meer KH zal opnemen dan gewoonlijk. Het effect moet duidelijk zijn: bomvol energie aan de start verschijnen.
Om het uithongeren van KH nog te versterken is er woensdag nog een korte duurloop ingepland die de laatste restjes KH moet verbranden.

Toch benieuwd of ik begin volgende week er inderdaad prikkelbaar zal bijlopen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten