Om een reactie te kunnen plaatsen moet u beschikken over een (Google-)account. Deze is gratis en gemakkelijk zelf aan te maken.

woensdag 7 oktober 2009

Fartlek

Gisteren, rond en op de piste van het Osbroek sportcentrum en gelijknamig park in Aalst, kwam ik eindelijk te weten wat een 'fartlek' is.
"Met een fartlek (zweeds voor 'vaartspel') train je voornamelijk kracht en snelheid. Maar fartlek traint je ook mentaal omdat je van tevoren niet weet hoe lang het parcours is, hoe vaak je een tempo nog moet doen en hoeveel zand en heuvels (dit was niet het geval bij ons :-) je nog te wachten staan. Dit alles zit slechts in het hoofd van de trainer. Een fartlek wordt meestal in de vrije natuur afgewerkt en is speels van opzet. Dat maakt dat fartlek voor veel mensen een van de leukste trainingsvormen is."
Bovendien regende het pijpenstelen, hetgeen het nog een extra dimensie gaf.

Vandaag op het programma een duurloop van 12 km tegen 85% van mijn overslagpols.
Eenvoudig gesteld is de overslagpols de hartslag (in aantal slagen per minuut, beats per minute, bpm) waarbij je spieren plots flink beginnen te verzuren. Het is de anaerobe drempel waarbij de verbranding in de spieren niet meer met zuurstof gebeurd, maar ten koste van het spierweefsel zelf. Hierbij worden afvalstoffen zoals melkzuur aangemaakt en opgestapeld in de spieren. Indien dit melkzuur niet of te weinig kan weg gevoerd worden (door de training bv abrupt af te sluiten) dan zullen we dat 's anderendaags wel geweten hebben. Dit fenomeen wordt wel eens 'spierkater' genoemd. Door training kan deze drempel verhoogd worden wat natuurlijk de uithouding en de snelheid ten goede komt. Zolang we onder die drempel blijven kunnen we dus blijven lopen, ware het niet dat er nog andere factoren een rol spelen ...
Mijn overslagpols ligt op 169 bpm. 85% daarvan is dan ± 144 bpm. Wat bij mij ongeveer overeenkomst met 9 km/u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten