Om een reactie te kunnen plaatsen moet u beschikken over een (Google-)account. Deze is gratis en gemakkelijk zelf aan te maken.

zondag 17 juli 2011

Myvatn (Muggenmeer)

Tijdens onze vakantie in Ijsland kreeg ik de gelegenheid om een stukje van het marathon-parcours rond het meer van Myvatn te mogen lopen. Onze boerderij-herberg (Stukusstadhir, met zijn onwezenlijke pseudo-kraters) ligt kennelijk op zo'n 17km van de start. De kilometers zijn met gele verf duidelijk gemarkeerd op het asfalt. Ik startte rond 20:00u met de bedoeling om rond 22:00u aan het Myvatn Natural Bath toe te komen. Geert zou me daar dan opwachten om dan nog eens een duik in dat heerlijk warme water te nemen. Ideaal loopweer, niet te warm, en nog voldoende licht. Om aan die 20km te geraken heb ik nog al lopend een bezoekje gebracht aan het berkenbosje van Hofdhi langs de grillige basaltkolommen in het Myvatn meer. Het bosje lijkt wel betoverd. Ook een aanrader!
Ik vervolgde mijn weg richting Reykjahlid. Talrijke eenden stoven verder het meer in als ze mij zagen aankomen. Het Myvatn meer is trouwens een paradijs voor ornithologen. De imposante caldera van de Hverfjall schoof dichterbij. Het lijkt wel een gigantische puinberg van een steenkoolmijn, waar ze de top nadien weer hebben afgehaald.
Net voor Reykjahlid gaat de weg naar de gele zwavelberg van Namafjall (daar achter ligt een actief fumarolen en solfatoren gebied). Geert passeert me met de auto en merkt dat alles goed gaat. De weg gaat stilaan omhoog. Aan de kilometer markeringen te zien is het nog drie kilometer naar de finish. 3 kilometer bergop! Knap lastig op het einde van een marathon! Maar de beloning is dan ook des te groter, want de finish ligt vlak voor het Myvatn Natural Bath (open tot 24:00u !). Een geothermisch verwarmd openlucht bad gevormd in de grillige contouren van een lavaveld. Best surrealistisch.
Om een week niet meer gelopen te hebben deed ik het nu wel zeer goed. zo'n 10km/u met dus de laatste 3km bergop. En dat stukje naar het Bad is wel stijl.
We hebben nog een dik uur 'gebaad'. Tijdens de terugkeer bezochten we nog samen Hofdhi, dat in de lichte schemering er nu wel zeer sprookjesachtig bij lag. Net voor middernacht waren we terug, en het was nog altijd niet donker!

We werden er trouwens nog verrast met een indrukwekkende zonsondergang die twee uur later in een zonsopgang zou overgaan. Het zou 's anderdaags zeer mooi weer worden. Een meer dan geslaagd einde van deze heerlijke dag in Ijsland.

Conclusie: de marathon van Myvatn lijkt me zeker een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten